Logotyp jednostki organizacyjnej

Przedszkole Publiczne nr 1 im. Dobrego Serca

Jesteś na: Strona główna / Aktualności

Aktualności

29 WRZ 2019

PRZYGODY MAŁEGO KUCHARZA

© http://n.pp1.czeladz.pl/
© http://n.pp1.czeladz.pl/

 

Dzieci w wieku przedszkolnym są ciekawe świata, zadają wiele pytań i oczekują na odpowiedzi, które zaspokoją ich ciekawość. Uważnie obserwują otaczającą rzeczywistość, podpatrują co dzieje się w domu, przedszkolu, na ulicy, w sklepie, samochodzie… W domu chętnie pomagają bliskim, a w kuchni pod okiem mamy lub babci poznają tajniki gotowania. W minionym tygodniu w grupie Pszczółki rozpoczęliśmy przygodę kulinarną, która będzie kontynuowana przez cały rok.

Zajęcia kulinarne to typ zajęć bardzo lubianych przez dzieci .Mają one na celu nauczyć przedszkolaki czerpania radości ze wspólnego przygotowywania potraw oraz zachęcić do zdrowego odżywiania. Podczas takich działań dzieci mogą samodzielnie wykonywać różne czynności kuchenne: kroić, smarować, rozdrabniać, ubijać, mieszać, itp. Daje im to wiele radości i satysfakcji z posiadanych umiejętności.

Zajęcia kulinarne stwarzają okazję do dzielenia się wrażeniami z domowych obserwacji dotyczących różnych działań, potraw i przepisów. Uczą też dzieci, że ważne jest przygotowanie odpowiedniego stroju do czynności kuchennych. To tu przedszkolaki zakładają fartuszki i chusteczki, czepki , po to, aby nie zabrudzić swojego ubrania oraz aby w przygotowywanym posiłku nie znalazły się niepotrzebne przedmioty. Podczas działań dbają o estetykę i higienę całego otoczenia. Poprzez kulinarną zabawę zdobywają nowe doświadczenia, odkrywają nowe, ciekawe smaki i mają możliwość samodzielnie i w sposób twórczy przygotować dla siebie posiłek. Takie działania wpływają też na przezwyciężenie niechęci do niektórych potraw.

Korzyści z zajęć kulinarnych jest wiele:
- poznawanie zasad zdrowego odżywiania                                        
- rozbudzanie ciekawości poznawczej dzieci
- poznawanie rzeczywistości kulinarnej za pomocą zmysłów: smaku, węchu, dotyku, wzroku
- kształcenie umiejętności doprawiania potraw różnymi przyprawami
- poszerzanie zakresu wiadomości o tematyce kulinarnej
- wdrażanie do higienicznego i estetycznego przygotowywania posiłku
- nabywanie umiejętności posługiwania się sztućcami                    
- poznawanie zasad bezpieczeństwa obowiązujących w kuchni
- rozwijanie zdolności manualnych
- umiejętność prawidłowego zachowania się podczas spożywania posiłku
- kształtowanie własnej pomysłowości, wyobraźni i inwencji twórczej
- wdrażanie do samodzielności
- umiejętność zgodnej współpracy w zespole

 

Z rozmów z dziećmi wynika że wiele z nich w domu uczestniczy w kuchennych zmaganiach i takie czynności nie są im obce. Często oprócz podstawowych przyborów: noży, łyżek, deseczek, tarek, przedszkolaki korzystają (z zachowaniem zasad bezpieczeństwa) ze sprzętu AGD. Zwykle wspólne przygotowywanie potraw kończy się spożywaniem posiłku w miłej, radosnej atmosferze. Dzięki zajęciom kulinarnym dzieci nabywają umiejętności nie tylko przygotowywania prostych potraw lub smakołyków i posługiwania się przyborami, ale przede wszystkim wiary we własne możliwości .

wszystkie aktualności rejestr zmian wiadomości

Redakcja strony: Aktualności Rejestr zmian

  • Podmiot udostępniający informację: 
  • Pierwsza publikacja:  
  • Aktualizacja publikacji:  
  • Wytworzenie publikacji:  
  • Zatwierdzenie informacji:  
Drukuj Liczba odwiedzin: 56
Ul. Prof.H. Czeczotta 4,
41-250 Czeladź
Tel: 32 265 33 78
Fax 32 265 33 78
Nip 625 20 44 951

Dane adresowe

Przedszkole Publiczne nr 1 im. Dobrego Serca

Obsługa i nadzór techniczny: IntraCOM.pl